drsmilelog

Οδοντιατρείο Ειδικών

Αναστασία Παρχαρίδου

  • Γενική & Αισθητική Οδοντιατρική Ενηλίκων και Παίδων
  • Ορθοδοντική με Fastbraces (πιστοποιημένη Master Provider)
  • Αισθητικές Παρεμβάσεις γύρω από το στόμα & το πρόσωπο
Menu

Προληπτική Οδοντιατρική στα παιδιά

Προληπτικές εμφράξεις (sealants)

Τα πίσω δόντια στη μασητική τους μεριά έχουν έντονη μορφολογία με σχισμές, βαθουλώματα και αυλάκια. Σε ένα μεγάλο ποσοστό η τερηδόνα στο δόντι ξεκινά από αυτά τα σημεία επειδή εκεί συγκρατούνται τροφές, σάλιο και μικρόβια. Η πρόληψη της τερηδόνας επιτυγχάνεται με τις προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών (sealants).

Τα sealants είναι ουσίες που τοποθετούνται στη μασητική επιφάνεια και καλύπτουν τις οπές και σχισμές των δοντιών. Έτσι η επιφάνεια του δοντιού γίνεται πιο αβαθής, γλυστρούν οι τροφές που αλλιώς θα επικάθονταν στα συγκεκριμένα σημεία και προστατεύεται το δόντι από την τερηδόνα.

Οι εμφράξεις αυτές απελευθερώνουν και φθόριο με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του δοντιού. Η τοποθέτηση τους αρχίζει σε παιδιά ηλικίας 4-5 χρόνων έως την ενηλικίωση. Βέβαια, μπορεί να γίνει και σε ενήλικες, εφόσον κριθεί ότι έχουν ευπάθεια στην τερηδόνα. Η τοποθέτηση τους είναι απλή και ανώδυνη, αφού δεν απαιτείται αναισθησία ή το τρόχισμα των δοντιών.

Οι εμφράξεις πρέπει να επανελέγχονται από τον οδοντίατρο μία φορά το χρόνο για να μην εμφανιστεί τερηδόνα γύρω τους.  Εάν στο σημείο εμφανιστεί τερηδόνα θεραπεύεται τοπικά πολύ εύκολα και αυτό γιατί βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΦΘΟΡΙΩΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

Από την ηλικία περίπου των τριών ετών και μέχρι να αλλάξουν όλα τους τα παιδικά δόντια, τα παιδιά πρέπει να εντάσσονται σε προληπτικό πρόγραμμα φθοριώσεων.

Κάθε έξι μήνες ο οδοντίατρος πρέπει να εφαρμόζει ειδικό τζελ φθορίου στα δόντια των παιδιών, το οποίο έχει διάφορες γεύσεις και είναι πολύ ευχάριστο για τα παιδιά. Η εφαρμογή αυτού του τζελ φυσικά δεν δημιουργεί πόνο.  Αντίθετα, γίνεται με την μορφή παιχνιδιού και έτσι τα περισσότερα παιδιά το λατρεύουν.

Η προληπτική φθορίωση των δοντιών βοηθάει στην πρόληψη της τερηδόνας στα νεογιλά αλλά και στα μόνιμα δόντια, ενώ έμμεσα εξασφαλίζει και την ανατολή των μόνιμων δοντιών σε ένα υγιές περιβάλλον χωρίς προβλήματα.

fthoriwsi-1
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, ο οδοντίατρος συστήνει την πρόσληψη φθορίου με χαπάκι (σαν καραμέλα). Αυτό γίνεται όταν το παιδί εντάσσεται σε ομάδα υψηλού τερηδονικού κινδύνου ή/και όταν το παιδί δεν είναι συνεργάσιμο σε άλλες μορφές φθορίωσης. Την δοσολογία και την συχνότητα λήψης την ρυθμίζει φυσικά ο θεράπων οδοντίατρος.
xapi2-1

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ενήλικες γενικά (πρέπει να) προσλαμβάνουν φθόριο από την διατροφή τους (νερό και τροφές) και από τα είδη στοματικής υγιεινής που χρησιμοποιούν (στοματικό διάλυμα, οδοντόκρεμα). Έτσι, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις εφαρμόζουμε οδοντιατρική φθορίωση των δοντιών και αυτό γίνεται συνήθως με υλικά υψηλής συγκέντρωσης φθορίου με τοπική χρήση. Κάποιες φορές επίσης συστήνουμε ειδικές οδοντόκρεμες με υψηλή συγκέντρωση φθορίου, σε άτομα υψηλού τερηδονικού κινδύνου. Μία συζήτηση με τον οδοντίατρο θα σας λύσει την απορία αν είστε ένα από αυτά τα άτομα.

fthorio-2

ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΧΩΡΟΥ

Όταν για κάποιον λόγο γίνει πρόωρη εξαγωγή ενός νεογιλού δοντιού και το αντίστοιχο μόνιμο χρειάζεται ακόμη πολλούς μήνες για να ανατείλει, τότε τοποθετούμε μία ειδική κατασκευή διατήρησης χώρου. Με αυτόν τον τρόπο, ο χώρος στον οποίον είναι να έρθει το μόνιμο δόντι δεν κλείνεται από τα παρακείμενα δόντια και έτσι δεν διαταράσσονται οι φυσιολογικές θέσεις των δοντιών ώστε να υπάρχει στο μέλλον ανάγκη για ορθοδοντική θεραπεία.