drsmilelog

Οδοντιατρείο Ειδικών

Αναστασία Παρχαρίδου

  • Γενική & Αισθητική Οδοντιατρική Ενηλίκων και Παίδων
  • Ορθοδοντική με Fastbraces (πιστοποιημένη Master Provider)
  • Αισθητικές Παρεμβάσεις γύρω από το στόμα & το πρόσωπο
Menu

Χρήσιμες συμβουλές

1. ΖΑΧΑΡΗ:

Για τα δόντια μεγαλύτερη σημασία έχει ο χρόνος έκθεσής τους στην ζάχαρη παρά η ποσότητα αυτής. Για παράδειγμα είναι πιο βλαπτικό να πιούμε έναν καφέ με μισή κουταλιά ζάχαρη επί δύο ώρες στην καφετέρια, παρά να φάμε μία πάστα με πέντε κουταλιές ζάχαρη μέσα σε τρία λεπτά. Επομένως περιορίστε τα τσιμπολογήματα ή την συνήθεια να πίνετε ροφήματα σιγά – σιγά στην διάρκεια της μέρας.

2. ΔΙΑΒΡΩΣΗ:

Όταν κάνουμε εμετό ή πίνουμε κάτι πολύ όξινο όπως η λεμονάδα ή αναψυκτικά με ανθρακικό, καλό είναι μετά απλώς να ξεπλύνουμε με νερό το στόμα μας και να μην βουρτσίσουμε κατ’ευθείαν. Αν κάνουμε κάτι τέτοιο προκαλούμε μεγάλη διάβρωση στην αδαμαντίνη και μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα αποτριβών στα δόντια μας.

 

3. ΛΕΥΚΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ:

Προσοχή στα λευκαντικά προιόντα που κυκλοφορούν στην αγορά (ακόμη και στα φαρμακεία). Πολλές φορές, όταν δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς αγοράζουμε, μπορούμε να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτη βλάβη στην αδαμαντίνη των δοντιών. Καλό είναι να αποφεύγονται και οι οδοντόκρεμες τύπου whitening χωρίς την συμβουλή του ειδικού.

4. ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ:

Είναι πολύ ευεργετικό για τα δόντια να μην ξεπλένουμε την οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο μετά το βούρτσισμα. Ειδικά το βράδυ πριν κοιμηθούμε. Επομένως μετά το βούρτσισμα φτύστε αλλά μην ξεπλύνετε.

5. ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ:

Το καθημερινό βούρτσισμα είναι απαραίτητο, γιατί πολλές φορές και ο οδοντίατρος ακόμη ανακαλύπτει βλάβες όταν είναι πια πολύ αργά, είτε λόγω της ύπουλης εντόπισής τους, είτε από καθυστερημένη προσέλευσή μας για έλεγχο.

6. ΠΕΤΡΑ:

Ο καθαρισμός των δοντιών πρέπει να γίνεται τακτικά και όποτε η πέτρα γίνει αντιληπτή. Η πέτρα αυτή μπορεί να μην πονάει και να μην μας δημιουργεί άμεσα προβλήματα, στην πορεία του χρόνου όμως κάνει μη αναστρέψιμες βλάβες σε δόντια και ούλα (περιοδοντίτιδα κτλ).

7. ΠΡΟΛΗΨΗ:

Κάθε 6 μήνες πρέπει να γίνεται ένας έλεγχος της στοματικής κοιλότητας (όχι απαραίτητα καθαρισμός δοντιών αν αυτό δεν χρειάζεται) από τον οδοντίατρο. Και αυτό για να προλάβουμε βλάβες στο αρχόμενο στάδιο, ώστε αυτές να διορθωθούν με το λιγότερο δυνατό κόστος.

8. ΒΑΚΤΗΡΙΑ:

Ορισμένα βακτήρια στο στόμα χρησιμοποιούν τα υπολείμματα τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες και τα μετατρέπουν σε οξέα. Αυτά τα οξέα επιτίθενται στα δόντια και με τον χρόνο αλλοιώνουν την δομή του δοντιού σχηματίζοντας τρύπες, την λεγόμενη τερηδόνα. Κάποια άλλα βακτήρια παράγουν τοξίνες, που είναι υπεύθυνες για τις ασθένειες των ούλων, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Γι’αυτό μία κακή στοματική υγιεινή μπορεί να έχει βλαπτικές συνέπειες.

 

9. ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΕΣ:

Υπάρχουν πολλές οδοντόβουρτσες για όλα τα είδη ασθενών.
Όμως οι περισσότεροι πρέπει να χρησιμοποιούν οδοντόβουρτσα με λείες, αποστρογγυλευμένες τρίχες και με μικρή κεφαλή για να φτάνει σε όλες τις πλευρές των δοντιών. Ο οδοντίατρος θα κρίνει εάν ο ασθενής υπάγεστε σε κάποια ειδική κατηγορία που χρειάζεται κάτι πιο εξειδικευμένο, το οποίο και θα συστήσει. Είναι όμως ανώφελο να προσπαθείτε να απομακρύνετε την πέτρα από τα δόντια σας με σκληρές οδοντόβουρτσες. Το μόνο που μπορείτε να καταφέρετε είναι πλήγωμα των ούλων, επιτάχυνση της διαδικασίας υφίζησης των ούλων και αποτριβή των δοντιών.

Η χειροκίνητη οδοντόβουρτσα, εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, είναι αναντικατάστατη. Σε άτομα όμως που έχουν κινητικά προβλήματα ή βαριούνται να βουρτσίσουν σωστά συστήνεται την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.

Προσοχή στις οδηγίες του κατασκευαστή (κάθε κεφαλή κάνει διαφορετική κίνηση) και σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται έντονη πίεση στα δόντια.

Να φροντίζετε για συχνή αλλαγή της οδοντόβουρτσάς σας, διότι μία οδοντόβουρτσα με λυγισμένες τρίχες είναι όχι μόνο λιγότερο αποτελεσματική στην καθαριότητα των δοντιών σας, αλλά και βλαπτική για τα ούλα και τους γύρω ιστούς.

10. ΦΘΟΡΙΟ:

Έχει αποδειχθεί από πάμπολλες έρευνες ότι το φθόριο ενισχύει την αδαμαντίνη των δοντιών και προστατεύει από την τερηδόνα. Πηγές φθορίου είναι:

  • ορισμένες τροφές (σε μικρές ποσότητες). Π.χ. σπανάκι, ψάρια, φθοριωμένο αλάτι κτλ.
  • οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, ειδικά τζελ φθορίου που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
  • οδοντιατρικά σκευάσματα (υψηλή συγκέντρωση φθορίου) ειδικά για φθορίωση παιδικών αλλά και μόνιμων δοντιών όπου χρειάζεται, κατόπιν εξέτασης του οδοντιάτρου.
  • ειδικά χαπάκια φθορίου

 

Χρήσιμες συμβουλές για το φθόριο:

  • Για παιδιά ηλικίας 3-6 ετών χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα με συγκέντρωση φθορίου 250-650 ppm F, η οποία αναφέρεται σαφώς στην συσκευασία της οδοντόκρεμας Από 6 ετών και μετά τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες ενηλίκων με συγκέντρωση φθορίου 1000-1500 ppm F.
  • Σε συνδυασμό με τα μεσοδόντια βουρτσάκια που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια, καλό είναι να χρησιμοποιείται και ένα ειδικό τζελ φθορίου (που θα σας συστήσει ο οδοντίατρος) για περισσότερη προστασία από την ύπουλη τερηδόνα των μεσοδόντιων διαστημάτων.
  • Λόγω της τοπικής δράσης του φθορίου, καλό είναι η οδοντόκρεμα να μην ξεπλένεται από το στόμα μετά το βούρτσισμα.
  • Στα παιδιά από την ηλικία των τριών ετών και μέχρι να αλλάξουν όλα τους τα παιδικά δόντια συστήνεται η προληπτική φθορίωση κάθε εξάμηνο από τον οδοντίατρο.
  • Το φθοριωμένο αλάτι μπορεί να χρησιμοποιείται στα φαγητά που ετοιμάζονται για όλη την οικογένεια.
  • Τα χαπάκια φθορίου ενδείκνυνται για παιδιά που έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας, κατόπιν εξέτασης και εντολής του οδοντιάτρου.

11. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:

Παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν ή να επιδεινώσουν κάποιο πρόβλημα στο στόμα μας και στην γενική μας υγεία:

  • απώλεια των μηχανισμών αντίστασης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
  • μείωση της παραγωγής σάλιου.
  • μεταβολές των ορμονών.
  • εφαρμογή ειδικών θεραπειών (π.χ. ακτινοθεραπεία, αντικαταθλιπτικά κτλ).
  • απουσία σωστής στοματικής υγιεινής.
  • ελλιπής διατροφή ή/και διατροφή πλούσια σε σάκχαρα.
  • στρες και κατάθλιψη.
  • κάπνισμα και οινοπνευματώδη ποτά.

12. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ:

Αν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά το φαγητό, ξεπλύνετε το στόμα σας με καθαρό νερό και μασήστε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Μην ξεχνάτε όμως ποτέ το βούρτσισμα πριν τον βραδυνό ύπνο.

13. ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ:

Να αποκτήσει κανείς την συνήθεια για τακτικό έλεγχο στον οδοντίατρο, σημαίνει να διατηρεί την υγεία του σε καλή κατάσταση.