drsmilelog

Οδοντιατρείο Ειδικών

Αναστασία Παρχαρίδου

  • Γενική & Αισθητική Οδοντιατρική Ενηλίκων και Παίδων
  • Ορθοδοντική με Fastbraces (πιστοποιημένη Master Provider)
  • Αισθητικές Παρεμβάσεις γύρω από το στόμα & το πρόσωπο
Menu

Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο?

poso-suxna-na-episkeptomai

Όταν το στόμα είναι υγιές σε γενικές γραμμές, αρκεί μία επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες, για προληπτικό έλεγχο.

Ο οδοντίατρος είναι ικανός να εντοπίσει αρχόμενες βλάβες σε δόντια και ούλα και να τα θεραπεύσει έγκαιρα, ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερες βλάβες. Κάποιες φορές, τα προβλήματα είναι τόσο ύπουλα, που ούτε ο οδοντίατρος είναι σε θέση να τα εντοπίσει από την αρχή, όμως αν εφαρμόζεται μία σωστή στοματική υγιεινή καθημερινά από τον ασθενή και γίνονται και οι καθιερωμένες επισκέψεις κάθε εξάμηνο, τέτοιου είδους βλάβες περιορίζονται στο ελάχιστο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Επίσκεψη κάθε έξι μήνες δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και καθαρισμό των δοντιών. Ο καθαρισμός πέτρας και χρωστικών πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη. Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται κυρίως από το πόσο αποτελεσματική είναι η στοματική του υγιεινή, αλλά και από άλλους παράγοντες. Κάποιοι χρειάζονται καθαρισμό κάθε 3 μήνες, ενώ άλλοι κάθε δύο χρόνια ή και περισσότερο.

Θέλω να φτιάξω τα δόντια μου αλλά φοβάμαι. Τι πρέπει να κάνω?

Στην σύγχρονη οδοντιατρική δεν πρέπει να υφίσταται πια η λέξη φόβος! Με σωστή τεχνική και ήπια συμπεριφορά από την πλευρά του οδοντιάτρου ο πόνος εξαλείφεται και η οδοντιατρική εμπειρία γίνεται όχι μόνο ανεκτή, αλλά πολλές φορές και ευχάριστη.

Συχνά, όμως, αρνητικά βιώματα του παρελθόντος έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ψυχολογία του ασθενούς, με αποτέλεσμα αυτός να δυσκολεύεται να εμπιστευτεί ξανά κάποιον οδοντίατρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η προσέγγιση από μέρους μου είναι ακόμη πιο αργή και ήπια, με υπομονή και συμπάθεια. Είμαι εδώ για να βοηθήσω και να θεραπεύσω, όχι για να διαιωνίσω την αρνητική φήμη του επαγγέλματός μας.

Όπως και να’ χει, μία πρώτη επίσκεψη όπου θα ρίξουμε απλά μία ματιά στα δόντια σας και θα συζητήσουμε ποια είναι η πιο ανώδυνη δυνατή λύση στο πρόβλημά σας, είναι προτιμότερη από μία επείγουσα θεραπεία που ίσως χρειαστείτε στο μέλλον και που θα σας αναγκάσει να ξεπεράσετε βεβιασμένα τις φοβίες σας.

Ο εαυτός σας αξίζει περισσότερα απ’ όσα νομίζετε…

thelw-na-ftiaksw-ta-dontia-mou

Θέλω να φτιάξω τα δόντια μου αλλά φοβάμαι το κόστος. Τι πρέπει να κάνω?

fovamai-to-kostos

Σε γενικές γραμμές πάντα η πρόληψη ή η θεραπεία στο αρχικότερο δυνατόν στάδιο είναι οικονομικότερη από κάθε άλλου είδους παρέμβαση. Γι’ αυτό, εάν σκέφτεστε το κόστος, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι ΤΩΡΑ μία επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Η άποψη του περισσότερου κόσμου ότι η αισθητική οδοντιατρική κοστίζει πάντα περισσότερο δεν είναι φυσικά σωστή. Υπάρχουν αισθητικές διεργασίες πολύ οικονομικές και απλές, ενώ συχνά η μικρή επιπλέον επιβάρυνση που έχουν σε σχέση με τα οφέλη που αποκομίζει ο ασθενής φαντάζει μηδαμινή και αξίζει απόλυτα.

Τέλος, ειδικά σε εκτεταμένα σχέδια θεραπείας, πάντα προτείνονται πάνω από μία εναλλακτικές λύσεις, ώστε ο ασθενής να επιλέγει αυτην που πιστεύει πως του ταιριάζει περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, ο φόβος προς το άγνωστο μπορεί να οδηγήσει στην αναβολή και άρα στην επιδείνωση των προβλημάτων του στόματος. Μία κουβέντα με τον οδοντίατρο που εμπιστεύεστε θα βοηθήσει στην αποσαφήνιση των ερωτημάτων που έχετε και – γιατί όχι- στην απόκτηση ενός υγιούς και ωραίου χαμόγελου. Ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Προσωπικά σας αποτρέπω από το να επισκεφτείται στα πεταχτά αμέτρητους οδοντιάτρους για να συλλέξετε γνώμες και τιμές και να καταλήξετε στην πιο οικονομική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπερδευτείτε και συχνά η πιο φθηνή λύση δεν είναι και η πιο οικονομική! Μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα, όπου θα χρειάζονται πολλά περισσότερα χρήματα για να αποκατασταθούν, ή να μην σας αρέσει αισθητικά και να είστε αναγκασμένοι να μείνετε με ένα χαμόγελο που δεν θα σας αρέσει, ενώ με μία μικρή διαφορά μπορεί να αποκτούσατε το χαμόγελο των ονείρων σας.

Επίσης, επειδή στην οδοντιατρική υπάρχει τεράστια γκάμα υλικών και τεχνικών, με χαοτική διαφορά τιμής αλλά και αποτελέσματος μεταξύ τους, πολλές είναι οι φορές που γίνονται παρανοήσεις (π.χ. ο ασθενής νομίζει ότι θα κάνει ακριβώς το ίδιο σχέδιο θεραπείας με την μισή τιμή, όμως στην πραγματικότητα κάνει κάτι τελείως διαφορετικό σε αισθητική ή/και ποιότητα).

Αυτό που εγώ συνιστώ είναι να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο με καλές, κατά γενική ομολογία, συστάσεις που θα γνωρίσετε από κοντά και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη σας με την γενικότερη συμπεριφορά και κατάρτισή του. Μαζί του να ασχοληθείτε με προσοχή και ηρεμία για το σχέδιο θεραπείας του στόματός σας, ξέροντας ότι θέλει το καλό σας και ότι θα σας μιλήσει με απόλυτη ειλικρίνεια. Μόνον έτσι θα πετύχετε το καλύτερο για τον εαυτό σας, την τσέπη και την ψυχολογία σας.

Πονάει ο οδοντίατρος?

Η εικόνα ενός ανθρώπου να τραβάει με δύναμη ένα δόντι για να βγει και να βασανίζει τον ασθενή με όπλο του έναν τροχό, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η σύγχρονη οδοντιατρική έχει εξελιχθεί τόσο σε μέσα και τεχνικές που δεν προκαλεί πόνο, ειδικά όταν εφαρμόζεται από έναν οδοντίατρο που ξέρει το αντικείμενο, αγαπάει την δουλειά του και νιώθει τους ασθενείς.

Είναι πιο συχνό το φαινόμενο κάποιος να πονάει φοβερά για μέρες επειδή φοβάται να πάει στον οδοντίατρο, παρά να πονάει πάνω στην οδοντιατρική καρέκλα. Ακόμη και η ΄΄απονεύρωση΄΄ που ο περισσότερος κόσμος τρομάζει μόνο στο άκουσμα, έχει πλέον απομυθοποιηθεί. (Οι περισσότεροι ασθενείς μου που κλείνουν τα μάτια χαλαρά ή ακόμη και κοιμούνται είναι κατά την διάρκεια μίας απονεύρωσης!).

ponaei-o-odontiatros

Ο καθαρισμός των δοντιών είναι και λεύκανση?

Με τον καθαρισμό καθαρίζεται ό,τι έχει επικαθίσει εξωτερικά στα δόντια (πέτρα και εξωτερικές χρωστικές) και έτσι αναδεικνύεται το φυσικό χρώμα των δοντιών. Αντίθετα, η διαδικασία της λεύκανσης εισχωρεί στις εσωτερικές χρωστικές των δοντιών με αποτέλεσμα να αλλάζει το χρώμα σε πιο φωτεινό και λευκό. Έτσι, μπορεί μετά τον καθαρισμό να βλέπετε τα δόντια σας πιο άσπρα, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί έχουν εξαφανιστεί η κίτρινη πέτρα και οι μαύρες χρωστικές (από νικοτίνη ή καφέ). Ο καθαρισμός δε λευκαίνει τα δόντια όμως τα φωτίζει και τα κάνει πιο λαμπερά.

katharismos-leukansi

Τι είναι η τερηδόνα?

Η τερηδόνα είναι η πιο συχνή μη μεταδιδόμενη ασθένεια στον κόσμο! Προσβάλλει τα δόντια ανθρώπων όλων των ηλικιών, καταστρέφοντας την φυσιολογική δομή τους. Η πορεία εξέλιξής της είναι συνήθως αργή και ύπουλη και έτσι πολλά δόντια δεν πονάνε πριν να είναι πλέον πολύ αργά. Στην θεραπεία της τερηδόνας δεν πρέπει να είναι σημείο αναφοράς ο πόνος, γιατί ακόμη και δόντια που η βλάβη έχει φτάσει μέχρι το νεύρο, δεν δίνουν συμπτώματα.

teridona

Η εικόνα της ποικίλλει, ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι. Αρχίζει από καφεκίτρινες ή έντονα λευκές κηλίδες, προχωρώντας οι βλάβες γίνονται πιο σκούρες και στο τέλος μπορεί να υπάρξει και σπάσιμο μέρους του δοντιού, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες, παρόλο που φαίνεται μόνο μία μικρή μαύρη κουκίδα ή και τίποτα, εσωτερικά μεγάλο μέρος του δοντιού έχει καταστραφεί ή έχει φτάσει μέχρι το νεύρο. Η θεραπεία της τερηδόνας είναι τα σφραγίσματα, όταν η βλάβη δεν έχει προσβάλλει το νεύρο του δοντιού, και η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), όταν στο νεύρο έχουν εισχωρήσει μικρόβια.

Σε κάθε περίπτωση, μία κουβέντα με τον οδοντίατρο και πιθανόν κάποιες φωτογραφίες ή ακτινογραφίες, θα βοηθήσουν να καταλάβουμε ποια δόντια χρειάζονται θεραπεία, ακόμη κι αν δεν έχουν δώσει ποτέ συμπτώματα πόνου.

Καλύτερα να έχουμε κάποια όμορφα, καλοδουλεμένα σφραγίσματα στο στόμα μας, που η εμφάνισή τους είναι ίδια με ενός υγιούς δοντιού, παρά να παραμένουμε με πολλές τερηδόνες με μαύρη εμφάνιση που έχουν τον κίνδυνο να προχωρήσουν και να επεκταθούν σε σοβαρότερες βλάβες, μόνο για να λέμε ότι δεν έχουμε κάνει ποτέ κανένα σφράγισμα.

teridona2