drsmilelog

Οδοντιατρείο Ειδικών

Αναστασία Παρχαρίδου

  • Γενική & Αισθητική Οδοντιατρική Ενηλίκων και Παίδων
  • Ορθοδοντική με Fastbraces (πιστοποιημένη Master Provider)
  • Αισθητικές Παρεμβάσεις γύρω από το στόμα & το πρόσωπο
Menu

Φόβος στον οδοντίατρο

Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων φοβούνται ή κάποτε είχαν φοβηθεί στον οδοντίατρο. Αυτή είναι η βασική αιτία που κάνει τους ασθενείς διστακτικούς να επισκεφθούν τον οδοντίατρο μέχρι την στιγμή που δεν παίρνει άλλη αναβολή.

Ο οδοντίατρος του χθες είναι συνδεδεμένος στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων σαν ένας κομπογιαννίτης που πονάει.

Στην πραγματικότητα δεν είναι ο ίδιος ο οδοντίατρος σαν άτομο που προκαλεί φόβο, αλλά όλα αυτά που κανείς φαντάζεται σε σχέση με τους χειρισμούς του οδοντιάτρου. Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και η εντύπωση που προκαλεί το περιβάλλον του οδοντιατρείου. Η ανάμνηση μίας κακής εμπειρίας ή η μετάδοση του φόβου από τους γονείς στα παιδιά τους είναι οι συνηθέστεροι λόγοι άγχους για τον οδοντίατρο.

Η σύγχρονη οδοντιατρική δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την εικόνα:

  • Εργονομική οδοντιατρική καρέκλα
  • Διαγνωστικά μέσα σίγουρα και αξιόπιστα (π.χ. ακτινογραφία)
  • Περιστροφικά εργαλεία αποτελεσματικά που έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν για να μην προκαλούν αίσθηση θερμότητας και πόνου
  • Νέα υλικά αξιόπιστα και ελεγμένα
  • Ανώδυνες μέθοδοι για την αντιμετώπιση του πόνου
  • Συστηματική αποστείρωση για την αποφυγή κάθε κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων
fovos-ston-odontiatro

Αυτά, και άλλα πολλά, σε συνδυασμό με έναν οδοντίατρο που ξέρει την δουλειά του και νοιάζεται για τον ασθενή, είναι οι παράγοντες που αναβαθμίζουν την σημερινή οδοντιατρική σε επιστήμη και όχι σε πρόχειρη αντιμετώπιση του πόνου.

Το οδοντιατρείο σήμερα είναι ένας χώρος ασφαλής, με τεχνολογία αιχμής, αυστηρή ασηψία και υπηρεσίες ποιότητας.

Επίσης, ο οδοντίατρος σας υπόσχεται να λάβει υπ’όψην του το άγχος σας και να σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε. Σας ακούει, σας δείχνει, σας ενημερώνει, σας εξηγεί, σας συμβουλεύει, σας απαντά για να ηρεμήσει τους φόβους σας. Μην διστάζετε να του μιλήσετε για όλα όσα σας ανησυχούν.

sugxrwni-odontiatriki

Δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν από νωρίς έναν ευγενή οδοντίατρο σε ένα ευχάριστο περιβάλλον οδοντιατρείου, για να κάνουν π.χ. έναν απλό έλεγχο των δοντιών τους, αποφεύγεται σε μεγάλο βαθμό ένα μελλοντικό αίσθημα φόβου.

Επίσης, για τους ενήλικες συστήνεται να κλείσουν ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο για κάτι εντελώς ανώδυνο και απλό (π.χ. ένα γυάλισμα των δοντιών) και για συμβουλές στοματικής υγιεινής. Αυτό θα σας προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσετε τον οδοντίατρο και να τον εμπιστευτείτε, αλλά και να συνδυάσετε τον χώρο του οδοντιατρείου με μία ευχάριστη και ανώδυνη ανάμνηση.

Θέλω να φτιάξω τα δόντια μου αλλά φοβάμαι. Τι πρέπει να κάνω?

Στην σύγχρονη οδοντιατρική δεν πρέπει να υφίσταται πια η λέξη φόβος! Με σωστή τεχνική και ήπια συμπεριφορά από την πλευρά του οδοντιάτρου ο πόνος εξαλείφεται και η οδοντιατρική εμπειρία γίνεται όχι μόνο ανεκτή, αλλά πολλές φορές και ευχάριστη.

Συχνά, όμως, αρνητικά βιώματα του παρελθόντος έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ψυχολογία του ασθενούς, με αποτέλεσμα αυτός να δυσκολεύεται να εμπιστευτεί ξανά κάποιον οδοντίατρο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η προσέγγιση από μέρους μου είναι ακόμη πιο αργή και ήπια, με υπομονή και συμπάθεια.

Είμαι εδώ για να βοηθήσω και να θεραπεύσω, όχι για να διαιωνίσω την αρνητική φήμη του επαγγέλματός μας.

Όπως και να’ χει, μία πρώτη επίσκεψη όπου θα ρίξουμε απλά μία ματιά στα δόντια σας και θα συζητήσουμε ποια είναι η πιο ανώδυνη δυνατή λύση στο πρόβλημά σας, είναι προτιμότερη από μία επείγουσα θεραπεία που ίσως χρειαστείτε στο μέλλον και που θα σας αναγκάσει να ξεπεράσετε βεβιασμένα τις φοβίες σας.

Ο εαυτός σας αξίζει περισσότερα απ’ όσα νομίζετε…

sugxrwni-odontiatriki2