drsmilelog

Οδοντιατρείο Ειδικών

Αναστασία Παρχαρίδου

  • Γενική & Αισθητική Οδοντιατρική Ενηλίκων και Παίδων
  • Ορθοδοντική με Fastbraces (πιστοποιημένη Master Provider)
  • Αισθητικές Παρεμβάσεις γύρω από το στόμα & το πρόσωπο
Menu

Μύθοι για την απονεύρωση

1. “Η απονεύρωση πονάει πολύ”

Αντίθετα με ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος η ενδοδοντική θεραπεία γίνεται χωρίς καθόλου πόνο. Πολλές είναι οι φορές που δεν κάνουμε καν τοπική αναισθησία, και φυσικά ο ασθενής δεν νιώθει το παραμικρό. Πολλές είναι επίσης οι φορές που ασθενείς μου έχουν κοιμηθεί στην οδοντιατρική καρέκλα κατά την διάρκεια της απονεύρωσης, γιατί το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να κρατούν το στόμα τους ανοιχτό. Όλα τα άλλα τα αφήνουν επάνω μου!

2. “Η απονεύρωση χρειάζεται πολλά ραντεβού και δεν έχω χρόνο να πηγαινοέρχομαι στον οδοντίατρο”

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι μία σύντομη διαδικασία, που στο 95% των περιπτώσεων ολοκληρώνεται σε ένα ή το πολύ δύο ραντεβού. Είναι πολύ δυσάρεστο στην εποχή μας που ο χρόνος είναι τόσο πολύτιμος και οι υποχρεώσεις τόσο πολλές, ο ασθενής να αναγκάζεται να αφιερώσει άπειρες ώρες από την ζωή του σε μία απονεύρωση. Οι 5, 7 ή 10 επισκέψεις στον οδοντίατρο ανήκουν πια στο παρελθόν. Σήμερα διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία, τα ειδικά μηχανήματα και εργαλεία αλλά και τα υλικά για να έχουμε άριστο αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

3. “Η απονεύρωση κοστίζει πολύ ακριβά”

Η ενδοδοντική θεραπεία γίνεται με πολύ ακριβά μικροεργαλεία που πολλές φορές είναι μίας χρήσεως και με πολύ αξιόπιστα υλικά που ουσιαστικά είναι φτιαγμένα να μένουν μέσα στο δόντι και να μην δημιουργούν προβλήματα. Επίσης, είναι μία εξαιρετικά λεπτή διαδικασία, που απαιτεί ιδιαίτερη ακρίβεια χιλιοστού και πολύ προσεκτικούς χειρισμούς για να πάνε όλα καλά. Είναι επομένως λογικό να χρεώνεται ανάλογα. Εάν αναλογιστεί όμως κανείς ότι η εναλλακτική λύση της απονεύρωσης θα ήταν η εξαγωγή του δοντιού, το κόστος όχι μόνο εξισορροπείται αλλά θεωρείται και πολύ μικρό. Και αυτό, διότι

  • Σε περίπτωση πρόσθιου δοντιού δημιουργείται πρωτίστως αισθητικό πρόβλημα, που καλούμαστε να διορθώσουμε με λύσεις που κοστίζουν.
  •  Είτε το δόντι που εξάγεται είναι πρόσθιο, είτε είναι οπίσθιο, το κενό που δημιουργείται επιβάλλεται να αντικατασταθεί με ένα εμφύτευμα, μία γέφυρα ή κάτι άλλο, που φυσικά κοστίζουν και επιπλέον μπορεί να χρειαστεί να τροχιστούν και διπλανά φυσικά δόντια (στην περίπτωση της γέφυρας).

3. “Αν κάνω απονεύρωση σε λίγο καιρό θα χάσω το δόντι”

Μία τέτοια δήλωση είναι εξαιρετικά ασαφής. Επιλέγουμε την λύση της απονεύρωσης ακριβώς για να διατηρήσουμε το δόντι στην θέση του. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει αυτά τα δόντια να σπάνε και να αναγκαζόμαστε να τα εξάγουμε (ειδικά εάν ο ασθενής τα κακομεταχειρίζεται ή δεν κάνει στεφάνη για να τα προστατέψει), όμως αυτή είναι η μειοψηφία.

Το χρονικό διάστημα που το απονευρωμένο δόντι θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά χωρίς κανένα σύμπτωμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (πόσο το προσέχει ο ασθενής, πόσο καλής ποιότητας απονεύρωση έχει γίνει, τι υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί, τι μέγεθος είχε η βλάβη που διορθώσαμε με την ενδοδοντική θεραπεία, πόσο φυσική ποσότητα οδοντικής ουσίας έχει εναπομείνει κτλ).