Στοματική υγεία και εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη φέρνει πολλές αλλαγές στο σώμα και στην κατάσταση της υγείας σας. Ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές θα εξασφαλίσετε για σας και το μωρό σας καλή υγεία στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά από αυτήν.
1. ΠΡΟΓΡΑΜMΑΤΙΣΜΟΣ:
Εάν προγραμματίζετε να μείνετε έγκυος, μία επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη, για να αξιολογήσει την κατάσταση του στόματός σας και να διορθώσει τυχόν προβλήματα που υπάρχουν.
Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί έλεγχός και με την βοήθεια ακτινογραφιών για πιο ολοκληρωμένη διάγνωση. Εάν έχετε ήδη μείνει έγκυος κάτι τέτοιο αποφεύγεται στο πρώτο τρίμηνο και έτσι ίσως μείνουν αδιάγνωστα τυχόν προβλήματα που αργότερα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης δημιουργήσουν έντονα προβλήματα.
Είναι πολύ δυσάρεστο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου έχετε ήδη πολλές ενοχλήσεις γιατί αλλάζει το σώμα σας, να πονάτε έντονα στα δόντια, να πρηστείτε εξαιτίας ενός αποστήματος ή να πρέπει να πάρετε ισχυρή αντιβίωση. Όλα αυτά μπορούν να προληφθούν.
2. ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΗΔΗ ΕΓΚΥΟΣ:
Εάν είστε ήδη έγκυος, επίσης χρειάζεται μία επίσκεψη στον οδοντίατρο.
Μπορεί να μην επέμβει ενεργά με ακτινογραφίες ή φάρμακα, αλλά θα σας δώσει πολύ χρήσιμες συμβουλές για το πώς να προστατέψετε τα δόντια σας κατά την εγκυμοσύνη. Επίσης, θα σας κάνει ένα πλάνο για την τακτική φροντίδα του στόματός σας αυτούς τους εννέα μήνες.
3. ΟΥΛΙΤΙΔΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ:
Οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στην διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στην στοματική σας υγεία. Τα υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης μπορούν να οδηγήσουν σε μία κατάσταση που λέγεται ουλίτιδα της εγκυμοσύνης. Ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης, ο οδοντίατρος θα σας προτείνει κάθε πότε θα πρέπει να κάνετε οδοντιατρικό καθαρισμό αυτούς τους εννέα μήνες και τι ακριβώς να κάνετε για να μετριάσετε τα συμπτώματα.
4. ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ:
Συνήθως συμβαίνουν λόγω των ορμονών και εμφανίζονται ανάμεσα στα δόντια ή γύρω από αυτά. Στο μεγαλύτερο ποσοστό εξαφανίζονται μόνες τους μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ή μετά την γέννηση του παιδιού, αλλά εάν παραμείνουν πρέπει να προγραμματίσετε με τον οδοντίατρο την αφαίρεσή τους. Σε κάθε περίπτωση η καλή στοματική υγιεινή και η χρήση οδοντικού νήματος μετριάζουν τα συμπτώματα.
5. ΑΣΒΕΣΤΙΟ:
Υπάρχει ο μύθος ότι στην διάρκεια της εγκυμοσύνης χαλάνε τα δόντια εξαιτίας της απώλειας ασβεστίου. Το παιδί παίρνει το ασβέστιο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί από την διατροφή σας και όχι από τα δόντια σας. Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης τα δόντια χαλάνε από την έλλειψη προσοχής που δείχνει η έγκυος σε αυτά,από την απρόσεκτη διατροφή (συχνά σνακ σε άτακτες ώρες χωρίς να βουρτσίζονται μετά τα δόντια) και από την παραμέληση. Υπάρχει όμως περίπτωση, λόγω των αυξημένων ορμονών στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, να προκληθεί φλεγμονή στα ούλα που μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο και μακροπρόθεσμα (αν μείνει αθεράπευτη) σε απώλεια των δοντιών.
7. ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ:
Τα αναισθητικά που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική είναι πολύ ασφαλή. Ειδικά μετά το πρώτο τρίμηνο, όπου προληπτικά αποφεύγονται όλα τα φάρμακα, οι οδοντιατρικές πράξεις μπορούν να γίνουν άφοβα με την χρήση της αναισθησίας. Είναι προτιμότερο να είστε χαλαρή και χωρίς πόνο στην οδοντιατρική καρέκλα, παρά να πονάτε και να μεταφέρετε και στο παιδί σας το στρες του πόνου.