drsmilelog

Οδοντιατρείο Ειδικών

Αναστασία Παρχαρίδου

  • Γενική & Αισθητική Οδοντιατρική Ενηλίκων και Παίδων
  • Ορθοδοντική με Fastbraces (πιστοποιημένη Master Provider)
  • Αισθητικές Παρεμβάσεις γύρω από το στόμα & το πρόσωπο
Menu

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Κάθε χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με την φύση της, έχει διαφορετική επούλωση, γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόζονται οι κατάλληλες κάθε φορά οδηγίες, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες επιπλοκών.

Ο θεράπων οδοντίατρος είναι αυτός που κάθε φορά θα πει στον ασθενή τι πρέπει να κάνει φεύγοντας από το οδοντιατρείο. Όμως σε γενικές γραμμές αυτά που ισχύουν (και έχουν εφαρμογή και μετά από απλές εξαγωγές δοντιών) είναι τα εξής:

1. Πατήστε για περίπου μία ώρα την γάζα που τοποθετεί ο οδοντίατρος στο τραύμα για να σταματήσει η αιμορραγία. Μετά από αυτήν την ώρα πετάξτε την γάζα και μην βάλετε ΤΙΠΟΤΕ άλλο στην περιοχή (όπως βαμβάκι, βρώμικα δάχτυλα κτλ.). Εάν η αιμορραγία εξακολουθεί με έντονο ρυθμό, τοποθετείστε κι άλλη γάζα στο τραύμα και πατήστε για άλλη μία ώρα.

2. Ελαφρυά αιμορραγία είναι πολύ φυσιολογική. Επίσης, είναι φυσιολογικό αν κοιμηθείτε μετά την εξαγωγή να δείτε λίγο αίμα στο μαξιλάρι σας όταν ξυπνήσετε. Το λίγο αίμα που υπάρχει ή θα το καταπίνετε μαζί με το σάλιο σας ή θα το βγάζετε απαλά σε ένα χαρτομάντηλο. ΔΕΝ θα ξεπλένετε όμως το στόμα σας για τις πρώτες ώρες, ούτε θα κάνετε στοματικά διαλύματα για καλύτερη αναπνοή.

3. Την ίδια μέρα της επέμβασης επιτρέπονται τα υγρά από την πρώτη στιγμή (π.χ. νερό, χυμός), αλλά ο ασθενής δεν πρέπει να δαγκώσει πριν φύγει καλά το μούδιασμα.

4. Στο φαγητό καλό είναι να αποφεύγονται οι ακραίες θερμοκρασίες, τα πολύ σκληρά πράγματα και τροφές πολύ μικρές σε μέγεθος που μπορεί να εισχωρήσουν μέσα στην τρύπα του τραύματος και να κάνουν μόλυνση (π.χ. ζυμαρικά κους κους).

5. Μόλις φύγει το μούδιασμα, είναι πιθανό να υπάρχει πόνος στην περιοχή, ήπιος ή πιο δυνατός. Αντιμετωπίστε τον με παυσίπονα (π.χ. Panadol, Mesulid κτλ), όχι όμως με ασπιρίνη.

6. Από την ΕΠΟΜΕΝΗ μέρα και για αρκετές μέρες μετά, θα πρέπει ο ασθενής να ξεπλένει καλά την περιοχή του τραύματος μετά από κάθε γεύμα ή σνακ, για να μην επικάθονται οι τροφές και μολύνουν την περιοχή. Το ιδανικό είναι με χαμομήλι σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, ξεπλύνετε με σκέτο νερό.

7. Μην φοβάστε να βουρτσίσετε. Η καθαριότητα του στόματος είναι απαραίτητη εκτός των άλλων και να μειώσει την πιθανότητα μίας δευτερογενούς μόλυνσης. Βουρτσίστε όλα τα δόντια, όχι όμως πάνω στο τραύμα, και φτύστε πολύ απαλά την οδοντόκρεμα χωρίς να ξεπλύνετε έντονα.

8. Αποφύγετε το κάπνισμα για τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα.

9. Αποφύγετε την έντονη πίεση στο κεφάλι, ειδικά εάν πρόκειται για επεμβάσεις στην άνω γνάθο. Όχι έντονη γυμναστική (κάμψεις κτλ), όχι δουλειές με το κεφάλι χαμηλά (π.χ. παρκέ), όχι έντονα φτερνίσματα, όχι ποτά με καλαμάκι.

10. Οποιαδήποτε επιπλοκή σας ανησυχήσει (π.χ. έντονο πρήξιμο, πόνος που δεν περνάει με παυσίπονα κτλ.) επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο.