drsmilelog

Οδοντιατρείο Ειδικών

Αναστασία Παρχαρίδου

  • Γενική & Αισθητική Οδοντιατρική Ενηλίκων και Παίδων
  • Ορθοδοντική με Fastbraces (πιστοποιημένη Master Provider)
  • Αισθητικές Παρεμβάσεις γύρω από το στόμα & το πρόσωπο
Menu

Λεύκανση

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούνται τα πιο εγκεκριμένα υλικά λεύκανσης παγκοσμίως, με το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για κάθε περίπτωση.
 
Επίσης, η χρήση του Laser Λεύκανσης βοηθάει στο να επιτευχθεί πολλών βαθμών λεύκανση από την πρώτη κιόλας συνεδρία!

Τα δόντια που έχουν χρωστικές ή έχουν γενικά κιτρινωπή χροιά υποβιβάζουν την συνολική σας εμφάνιση, ενώ τα λαμπερά, άσπρα δόντια μπορούν να βελτιώσουν δραματικά την αξία του προσώπου σας! Τα λευκότερα δόντια έχουν σαν αποτέλεσμα ένα νεανικότερο παρουσιαστικό και σας βοηθούν να εκπέμπετε μία εικόνα νεανικής ζωτικότητας!

Η πιο συντηρητική μέθοδος της αισθητικής οδοντιατρικής είναι η λεύκανση. Ίσως να είναι η οδοντιατρική μέθοδος που χαίρει της μεγαλύτερης δημοσιότητας. Παρότι όμως όλοι κάτι έχουμε ακούσει για αυτήν, είναι πολλές φορές που νιώθουμε μπερδεμένοι, δεν ξέρουμε τελικά αν κάνει κακό ή καλό, αν έχει αποτέλεσμα και πιο θα είναι αυτό, αν ταιριάζει στη δική μας περίπτωση, πόσο διαρκεί ή πόσο κοστίζει. Ας δούμε λοιπόν μερικά πράγματα απλά, που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Η λεύκανση βλάπτει τα δόντια?

Όταν η θεραπεία γίνεται σε οδοντίατρο που χρησιμοποιεί εγκεκριμένα και ελεγμένα υλικά δεν έχει κανέναν κίνδυνο για την οδοντική ουσία. Δεν τρίβει την αδαμαντίνη ούτε βλάπτει την μορφολογία των δοντιών.

Προσοχή! Επικίνδυνα για τα δόντια είναι κάποια υλικά που κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο (ακόμη και σε φαρμακεία), γι’ αυτό πριν αγοράσετε ο,τιδήποτε θα πρέπει να παίρνετε πάντα την συμβουλή ενός οδοντιάτρου που ασχολείται με την λεύκανση και την αισθητική οδοντιατρική.

Πόσο πολύ θα λευκάνουν τα δόντια μου?

Αυτό δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια από την αρχή και δεν είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους . Εξαρτάται από την ηλικία, το αρχικό χρώμα του κάθε ασθενή, την διαδικασία που θα αποφασίσει να ακολουθήσει, τις καταχρήσεις χρωστικών που θα κάνει κατά την διάρκεια της θεραπείας κτλ. Το ζητούμενο είναι να φτάσουμε στην ανοιχτότερη απόχρωση που μπορούμε. Η εμπειρία του αισθητικού οδοντιάτρου συνήθως βοηθάει στο να καταλάβουμε πού περίπου θα φτάσει το χρώμα, αυτό όμως δεν είναι απόλυτο.

Το αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται από τους πρώτες κιόλας εφαρμογές, καθημερινά. Με την πάροδο των εφαρμογών το χρώμα βελτιώνεται και όταν φτάσει στο μέγιστο σταθεροποιείται. Πάντως, πολλές είναι οι περιπτώσεις που καταφέρνουμε να λευκάνουμε τα δόντια εώς και 15 βαθμούς!

Πού μπορεί να εφαρμοσθεί η λεύκανση?

Η λεύκανση εφαρμόζεται μόνο σε φυσικά δόντια. Είναι προτιμότερο ο ενδιαφερόμενος να είναι ενήλικος ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διάπλαση των δοντιών του. Προηγείται πάντα όλων των αισθητικών οδοντιατρικών επεμβάσεων. Εφαρμόζεται σε κίτρινα δόντια, δόντια με γκρίζα απόχρωση ή δόντια με δυσχρωμίες.

 

Μου αρέσουν τα λευκά δόντια αλλά δε θέλω να φαίνονται ψεύτικα. Να κάνω λεύκανση?

Δεν υπάρχει πιο όμορφο και γοητευτικό χαμόγελο από αυτό που απαρτίζεται από καλοσχηματισμένα και λευκά δόντια. Η λεύκανση είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα δόντια λευκαίνουν σταδιακά και ελεγχόμενα. Ακόμα και στην ακραία περίπτωση που τα δόντια λευκαίνουν πιο πολύ από όσο θα θέλαμε, μπορούμε πάντα να σταματήσουμε τη θεραπεία στο σημείο αυτό που εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Συνήθως το χαμόγελο που δείχνει αφύσικα λευκό και ψεύτικο έχει υποστεί κάποια αποτυχημένη οδοντιατρική παρέμβαση που αν και την αποκαλούν αισθητική δεν υποστηρίζει τον τίτλο της.

 

Η λεύκανση πονάει?

Η αίσθηση του πόνου στον κάθε ασθενή είναι διαφορετική. Με το ίδιο ερέθισμα μπορεί κάποιος να πονέσει πολύ, ενώ κάποιος άλλος να μην καταλάβει το παραμικρό. Το ίδιο ισχύει και με την λεύκανση. Συνήθως προτείνουμε την λήψη ενός παυσίπονου προληπτικά πριν την επίσκεψη στο ιατρείο. Αν η μετέπειτα ευαισθησία είναι αρκετά ενοχλητική, τα παυσίπονα βοηθούν πολύ. Γενικά, καλό είναι να υπάρχει επικοινωνία με τον οδοντίατρο, ο οποίος μπορεί να προτείνει και άλλες μεθόδους αποφυγής του πόνου. Σε κάθε περίπτωση, η ευαισθησία είναι κάτι παροδικό και δεν προκαλεί κανενός είδους βλάβη στα δόντια.

Τι πρέπει να αποφεύγω όταν κάνω λεύκανση?

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας και 15 ημέρες μετά τα δόντια είναι πιο ευάλωτα στο να προσλαμβάνουν χρωστικές και να αντιδρούν σε κάθε είδους ερεθίσματα. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται τροφές και υγρά με μεγάλη περιεκτικότητα σε χρωστικές (π.χ. coca-cola, παντζάρια, κόκκινο κρασί, καφές, τσάι), όπως και το τσιγάρο. Επίσης, να αποφεύγονται οι ακραίες θερμοκρασίες και οι όξινες τροφές (π.χ. λεμόνι) γιατί επιτείνουν την πιθανή ευαισθησία των δοντιών.

Ποια είναι η διαδικασία της λεύκανσης?

Δεν υπάρχει μία τεχνική λεύκανσης που να εφαρμόζεται σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς. Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με το αρχικό χρώμα του ασθενή, πόσο πολύ θέλει να λευκάνει τα δόντια του κτλ. Γι’ αυτό πάντα γίνεται κουβέντα μεταξύ οδοντιάτρου και ασθενή, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Οι κύριοι τρόποι λεύκανσης είναι δύο:

Λεύκανση στο ιατρείο.

Γίνεται συνήθως με ισχυρά λευκαντικά υλικά και διαρκεί από 20 λεπτά εώς 1,5 ώρα. Κάποιος ασθενής μπορεί να χρειαστεί μόνο μία συνεδρία, ενώ κάποιος άλλος παραπάνω.

 

 

 

 

 

 

Λεύκανση στο σπίτι.

νεται με πιο ήπια λευκαντικά υλικά, για περισσότερες ημέρες που ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωση και χρησιμοποιούνται ειδικοί, εντελώς εξατομικευμένοι νάρθηκες που κατασκευάζονται ειδικά για το στόμα του κάθε ασθενή.

Πόσο κοστίζει η λεύκανση?

Οι τιμές στην αισθητική οδοντιατρική ακολουθούν το πνεύμα της εποχής μας και εχουν συρρικνωθεί ανακουφιστικά. Το ποσόν της λεύκανσης κυμαίνεται ανάλογα με την μέθοδο που θα ακολουθηθεί και την διάρκεια της θεραπείας. Επειδή η διαδικασία της λεύκανσης προχωράει σταδιακά, σε οποιοδήποτε στάδιο ο ασθενής μείνει ικανοποιημένος από το χρώμα στο οποίο έχει φτάσει, μπορεί να σταματήσει (σε συνεννόηση βέβαια με τον οδοντίατρο που τον παρακολουθεί).

Επίσης, ανάλογα με το τι προτιμάει να κάνει και με τα χρήματα που ο καθένας μπορεί να διαθέσει, μπορεί να επιλέξει το δικό του ΄΄πακέτο΄΄ λεύκανσης (αφού πρώτα μιλήσει με τον οδοντίατρό του).

Οι τιμές είναι οι εξής:

  • Λεύκανση στο ιατρείο: 100-150 ευρώ η κάθε συνεδρία
  • Νάρθηκες λεύκανσης για το σπίτι: 40 ευρώ για κάθε γνάθο
  • Υλικό για λεύκανση στο σπίτι: 50-90 ευρώ η κάθε σύριγγα (μία σύριγγα είναι για 6 ημέρες στην μία γνάθο ή για 3 ημέρες στις δύο γνάθους).

Πόσο καιρό θα διαρκέσει το αποτέλεσμα?

Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κανείς δεν μπορεί να σας απαντήσει με ακρίβεια κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι ότι εάν το αρχικό χρώμα είναι πολύ σκούρο, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επιστρέψει εκεί που ήταν στην αρχή. Επίσης, όσο πιο πολλές καταχρήσεις κάνει ο ασθενής, τόσο τείνει το χρώμα να επιστρέφει με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Πάντα μετράμε και σημειώνουμε το τελικό χρώμα μετά το τέλος της διαδικασίας λεύκανσης, για να έχουμε ένα αντικειμενικό σημείο αναφοράς. Κάθε χρόνο κάνουμε επανέλεγχο του χρώματος και εάν ο ασθενής έχει επιστρέψει κάποιο βαθμό στην κλίμακα χρώματος, μπορεί να τονίσουμε εκ νέου το χρώμα του με σύντομη και μικρού κόστους διαδικασία.

Συχνό είναι το φαινόμενο το μάτι μας να συνηθίζει το λευκό χρώμα των δοντιών και μετά από λίγο καιρό να νομίζουμε πως το χρώμα δεν είναι πια όπως στην αρχή, ειδικά αν οι φίλοι μας το έχουν συνηθίσει και αυτοί και έχουν πάψει να μας το λένε. Γι’ αυτόν τον λόγο η επίσκεψη στο οδοντιατρείο και η μέτρηση του χρώματος μπορεί να διαλύσει αυτήν την αυταπάτη.