Χρονοδιάγραμμα εμφυτευμάτων
Πολλές είναι οι φορές που βγάζοντας ένα δόντι βάζουμε στην θέση του κατ’ευθείαν ένα εμφύτευμα στην ίδια συνεδρία.
Όταν όμως γύρω από το δόντι που είναι να εξαχθεί υπάρχει ακρορριζική αλλοίωση (κύστη, απόστημα κτλ), ενεργή περιοδοντική νόσος και γενικά μικρόβια, δεν είναι φρόνιμο να τοποθετήσουμε άμεσα το εμφύτευμα. Στην περίπτωση αυτή, αφού κάνουμε την εξαγωγή του δοντιού, περιμένουμε κάποιους μήνες να επουλωθεί η περιοχή και μετά προβαίνουμε στην εμφύτευση, κάνοντας πρώτα κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο της περιοχής για να σιγουρευτούμε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να μπει επιτυχώς το εμφύτευμα.
Εάν ο ασθενής πριν ακόμη βγάλει το χαλασμένο του δόντι έχει αποφασίσει ότι θα ήθελε να αντικαταστήσει το κενό που θα προκύψει με ένα εμφύτευμα, και ειδικά εάν υπάρχει έλλειμμα οστού στην περιοχή, τότε την στιγμή της εξαγωγής μπορούμε να προβούμε σε τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος ή σε άλλες τεχνικές ανάπλασης (π.χ. ανύψωση του ιγμορείου άντρου) , ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερες και γρηγορότερες προϋποθέσεις για την τοποθέτηση αργότερα του εμφυτεύματος.
Ο χρόνος αναμονής ποικίλλει από 2 εώς 9 μήνες, ανάλογα με την προϋπάρχουσα βλάβη, τον τύπο του οστικού μοσχεύματος, την περιοχή, την ηλικία του ασθενούς και την τεχνική ανάπλασης.
Όταν το οστό της γνάθου έχει αποκατασταθεί σταθερά γύρω από το εμφύτευμα, ένα υπερουλικό τμήμα τοποθετείται πάνω από κάθε εμφύτευμα.
Από την στιγμή που αρχίσει η διαδικασία για την δημιουργία της τελικής αποκατάστασης, ο χρόνος ολοκλήρωσης είναι πολύ σύντομος (2-4 εβδομάδες). Τα οδοντικά εμφυτεύματα λειτουργούν σε σημαντικό βαθμό όπως τα φυσικά δόντια, γι’αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι που φέρουν στο στόμα τους εμφυτεύματα αισθάνονται ανανεωμένη την αίσθηση αυτοπεποίθησης, καθώς αντιλαμβάνονται ότι μπορούν και πάλι να μασούν, να μιλούν, να γελούν και να χαμογελούν με σιγουριά.